Ny recension

Nu har vi fått två recensioner för nya skivan ”Kaos”!

Köp gärna skivan på bengans.se
http://www.bengans.se/Product.aspx?skivkod=521219&section=music

Den senaste recensionen finns i Ergo på adressen http://www.ergo.nu/musik/20121004-zibur-har-hittat-hem

Zibur har hittat hem

Publicerad 2012-10-04 13:27

Zibur
Kaos
(Ljup musik)

Det finns gott om klezmerband i världen som behärskar den ösiga varianten av den judiska folkmusiken och några få som får de lugnare låtarna att drypa av melankoli. Zibur klarar av att spela båda även om tonvikten ligger vid att få allt och alla att dansa. Jämfört med förra albumet ”Zibur och havet” som kom 2009 har Uppsalabandet kommit långt i utvecklingen. Förra gången lät det lovande, men med facit i hand hör man hur de fortfarande trevade för att hittat sin form.

På ”Kaos” vet de precis hur de vill att det ska låta och de lyckas oftast med det sina ambitioner. Med egenkomponerat material där instrumentala låtar varvas med sånglåtar på svenska har de redan skapat ett eget fack inom svensk världsmusik, som förtjänar att bli något riktigt stort. De närmaste årens fortsättning både kan och bör bli rafflande.

Andreas Jakobsson

Den första recensionen publicerades på allehanda.se
http://allehanda.se/noje/skivor/1.4932267-svangigt-och-dansvanligt

Svängigt och dansvänligt

Det låter så äkta. Det svänger så bra. Zibur är ett av landets allra svängiste band som spelar en musik som är gjord för dans.

FAKTA

Skivrecension

Artist: Zibur

Album: ”Kaos”

Bolag: Ljup musik

Release: 27 juni 2012

Betyg: 4/5

Bandet från Uppsala som innehåller två före detta härnösandsbor, Olle Voitto och Patrik Walla. Vid första lyssningen tror man lätt att det är gammal klezmermusik som bandet spelar. Men vid närmare genomlyssning upptäcker man att det är helt nyskriven musik med en stark inspiration från den judiska klezmermusiken och från balkanmusik. Den vackra blåsstämman men sina smäktande toner blandas med Olle Viottis gitarr och i bakgrunden finns Martin Welander på trummor och slagverk. I denna musik är tempot och takten viktigt.

Det är sju Stockholmsmusikanter med tungt balkansväng, musikanter med egenkomponerad musik, starkt influerad av klezmermusiken som är del av den judiska traditionen från framför allt Östeuropa.

Den mesta musiken på den nya CD:n har klarinettisten Sofie Renemar skrivit men här finns också musik av bland andra Olle Viotti vars ”Melodi från Röda bergen” som är en av de bästa låtarna på skivan.

För ni som gillar svängig klezmer och balkanmusik är detta ett mycket bra tillfälle. Några kanske hört Zibur live. Bandet har spelat i Ångermanland, bland annat på den internationella festen i Härnösand 2010. Live är bra men skivan håller klart måttet.

LENNART LUNDBERG
Nu är det spännande att se vad framtida recensioner säger. Kommer vi att bibehålla snittet på 4/5.
Just nu planeras hösten, vintern, våren och sommaren. Håll utkik, för snart börjar det hända saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: